Lokaal nieuws vrijdag 18 januari 2019

2019 staat boordevol uitdagingen

Begin 2018 was het prachtig economisch weer, maar intussen zijn er flink wat donkere wolken aan komen drijven die zeker ook in 2019 te zien zijn aan de horizon. In Europa zijn ondernemers terughoudend geworden met hun investeringen door de mogelijke gevolgen van een eventuele harde Brexit en de ‘ruzie’ tussen de Italiaanse overheid en Brussel. Wereldwijd zorgt met name de onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog voor terughoudendheid in het gedrag van ondernemers. Het verloop van deze onzekerheden? Dat is niet te voorspellen; het is vooral de politiek die deze uitkomst bepaalt. Wel is zeker dat al deze factoren een grote invloed hebben op de economische groei van 2019.

De 10 jaars rente stijgt

In 2019 loopt de 10 jaars rente waarschijnlijk wat op, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het opkopen van obligaties. Hoe groot dat effect is, is niet met 100% zekerheid te bepalen. Als over een aantal jaar het ECB-beleid weer volledig genormaliseerd is, kan de 10 jaars rente 1,5% hoger staan. Deze rentestijging zullen we ook in de hypotheekrente terugzien, maar dat effect zal in 2019 nog minimaal zijn.

De huizenprijzen in 2019

Een hogere rente is niet positief voor de huizenprijzen. Toch verwacht men dat een eventuele rentestijging niet direct een negatief effect heeft op de huizenmarkt. Een soortgelijk effect zagen we bijvoorbeeld op de Amerikaanse huizenmarkt. De hypotheekrente is daar sinds 2012 al aan het stijgen, terwijl de huizenprijzen sindsdien bijna 50% duurder zijn geworden. Voor de huizenmarkt zijn factoren als werkloosheid, consumentenvertrouwen en loonstijging veel belangrijker. Kijkend naar deze aspecten in Nederland: de werkloosheid staat bijna op het laagste punt van de afgelopen 15 jaar, het consumentenvertrouwen staat zo hoog dat dit niet veel hoger kan en de lonen stijgen langzaam maar zeker, want de krappe arbeidsmarkt zorgt er voor dat na lang wachten de klant eindelijk meer in hun loonzakje krijgt.

365 nieuwe kansen

Kijkend naar het economische aspect belooft 2019 een interessant en uitdagend jaar te worden. De economische groei zal lager zijn dan we de afgelopen jaren gewend waren. Voor de huizenmarkt lijkt een verdere stijging logisch, maar veel minder dan de afgelopen jaren. En misschien is dat maar goed ook. De laatste tijd was het sentiment op de Nederlandse huizenmarkt een beetje oververhit. Dit betekent dat de hypotheekmarkt niet veel verder zal groeien. Als je als adviseur het financiële plaatje schetst, dien je er rekening mee te houden dat de klant in 2019 nog profiteert van een mooie arbeidsmarkt. Hogere lonen en een krappe arbeidsmarkt zijn gunstig voor consumenten. Maar gezien de terugval in de economie kan dat in de jaren daarop tegenvallen. Als adviseur kun je met deze scenario’s de klant met beide voeten op de grond houden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar

maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00

?Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927
kor@definancieleexperts.nl

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Vlaardingen.

Aanmelden