Lokaal nieuws vrijdag 15 februari 2019

Eigenwoningforfait omhoog door afbouw wet Hillen

Misschien betaal je al jaren geen eigenwoningforfait meer omdat je hypotheekschuld al bijna afbetaald is. Dan profiteer je van de wet Hillen. Helaas wordt die de komende jaren afgebouwd.

Zo’n veertien jaar terug was het niet vreemd om een aflossingsvrije hypotheek te hebben. Aflossen hoefde niet per se en werd daardoor ook geen prioriteit. Om aflossen aantrekkelijker te maken, is de wet van Hillen in het leven geroepen. Zodra je hypotheekrenteaftrek onder je eigenwoningforfait kwam, kon je deze tegen elkaar afstrepen om belastingnadeel te voorkomen. Daar komt langzamerhand een eind aan.

De Belastingdienst ziet jouw huis als inkomen. Daarom wordt er jaarlijks inkomstenbelasting over gevraagd onder de noemer ‘Eigenwoningforfait’ (EWF). Als tegemoetkoming kan je de rente die je betaald over je huis wel weer aftrekken van je belastbaar inkomen.

Rekenvoorbeelden wet Hillen

Om de toepassing van de wet van Hillen duidelijk te maken, zie je hieronder een situatieschets waarbij het ene huis bijna is afgelost en het andere helemaal niet. In dit voorbeeld gaan we uit van de percentages die in 2018 gelden voor EWF (0,7%), bij een hypotheekrente van van 4%.

Fi1ieUv.jpg

Wet Hillen stapsgewijs ontmanteld

Het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet meer mogelijk. Het stimuleren van aflossen is daarmee overbodig geworden. Kabinet Rutte III ontmantelt de wet Hillen stapsgewijs.

Ieder jaar 3,33%, tot 2049, meer EWF betalen

Gelukkig wordt de wet niet in één keer afschaft. Omdat het stapsgewijs gaat, is het effect op jouw woonlasten verspreid over dertig jaar. In de praktijk houdt dit in dat je jaarlijks 3,33 procent meer aan eigenwoningforfait betaalt. Je kunt er dus in ieder geval rustig wennen. Als we kijken naar situatie twee in het voorbeeld, zal je over 2019 ongeveer €58,28 eigenwoningforfait moeten betalen.

Ondanks dat de wet van Hillen langzaam wordt afgebouwd, kan het vervelend voor je zijn als jij met je goede gedrag netjes hebt afgelost. Wel gaat voor de gemiddelde woning het eigenwoningforfait tot 2024 met 0,005 procent per jaar omlaag. Dat verzacht de financiële pijn enigszins.

Meer weten of persoonlijk advies?

Geef aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

- Kan ik besparen op mijn maandelijkse lasten?
- Is het in mijn situatie verstandig om extra af te lossen?
- Ik heb een andere vraag

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar
maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00? Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927
kor@definancieleexperts.nl

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Vlaardingen.

Aanmelden