Actueel

Nieuws

Aantal vergunningen nieuwbouw weinig hoopgevend Lokaal nieuws vrijdag 01 maart 2019

Aantal vergunningen nieuwbouw weinig hoopgevend

De woningmarkt snakt naar goede en betaalbare woningen, vooral voor starters en doorstromers. De vraag is groot terwijl het aanbod beperkt groeit. Het aantal nieuwbouwwoningen blijft achter.

De overheid streeft in de woonagenda naar de bouw van 75.000 woningen per jaar. Vorig jaar is er voor 70.000 te bouwen huizen een bouwvergunning afgegeven, zo rapporteerde het CBS recent. Dat lijkt aardig in de buurt te komen van het streefaantal. Toch lijkt het positiever dan het is. Niet iedere vergunning resulteert daadwerkelijk in een nieuwe woning. Bovendien heeft de woningmarkt op korte termijn behoefte aan meer aanbod, terwijl er tijd nodig is voor de bouw.

Het aantal afgegeven vergunningen dat vorig jaar werd afgegeven, is nagenoeg gelijk aan dat van 2017. In vergelijking tot de voorgaande vijf jaar ligt het aantal fors hoger. Het ligt anders als we verder teruggaan naar de periode voor de crisis. De periode tussen 2000 en 2008 kende een jaarlijks gemiddelde van 80.000 aangevraagde bouwvergunningen.Bron: CBS

Den haag koploper vergunningen nieuwbouw

Vorig jaar werden in Den Haag 4.616 vergunningen afgegeven, 53 procent voor huurwoningen. In de meeste andere drukbevolkte steden is een groter percentage bestemd voor huurwoningen. Uitschieters zijn Utrecht (70%) en Groningen (62%). Tegenhangers zijn Almere en Rotterdam, waar de bouwplannen zich meer concentreren op koopwoningen. Slechts in respectievelijk 20 en 27 procent ging het in deze steden om huurwoningen.

Tijd tussen vergunning en oplevering

Het CBS geeft aan dat een nieuwbouwwoning gemiddeld zo´n twee jaar na het afgeven van de vergunning bewoonbaar is. Dat is echter een gemiddelde. Bij woningtypes als appartementen zal de vertraging groter zijn. De tijd tussen vergunning en oplevering maakt het lastig om op korte termijn flink op te schalen met nieuwbouw. Zelfs al zou het aantal bouwvergunningen in de komende tijd flink stijgen, heeft dit pas vanaf medio 2020 effect.

Uitstel en afstel

Het aantal aanvragen staat niet gelijk aan de daadwerkelijke bouw. In de periode tussen 2010 en 2015 is de bouw van 22.500 woningen nooit van de grond gekomen, terwijl er wel een vergunning voor was. Vooral in de grotere steden werd soms slechts een klein percentage van de bouwplannen doorgezet. Op dit moment ligt dit anders. In de huidige markt loop je als projectontwikkelaar minder risico, woningen zijn al verkocht voordat de eerste paal geslagen wordt.

De vraag naar huizen is dan ook geen reden om een vergunning niet te benutten. Nu zijn er echter weer andere problemen. Bijvoorbeeld een tekort aan arbeidskrachten en materiaal. Ook tegenslagen als afwijkende bestemmingsplannen kunnen resulteren in uitstel of afstel.

Vooral probleem voor starters

Zoals eerder gemeld is de beperkte nieuwbouw vooral een probleem voor starters. Deze groep is toegewezen op het bestaande aanbod dat sterk in prijs is gestegen. Ook doorstromers ondernemen verhuizen minder snel nu het aanbod schaars is. Het aanbod aan de onderkant van de markt droogt hierdoor op. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een grotere vrijstaande woning in een hogere prijsklasse? In dit segment is de keus ruimer.

Al jaren zit er te weinig vaart in de aanwas van woningen. Als de overheid het niet meer prioriteit geeft, is het probleem ook in de komende jaren nog niet opgelost. Toch maar op zoek naar die bestaande woning dus.

Meer weten of persoonlijk advies?

Geef aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

- Kan ik besparen op mijn maandelijkse lasten?
- Is het in mijn situatie verstandig om extra af te lossen?
- Ik heb een andere vraag

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar
maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00?Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927
kor@definancieleexperts.nl

Eigenwoningforfait omhoog door afbouw wet Hillen Lokaal nieuws vrijdag 15 februari 2019

Eigenwoningforfait omhoog door afbouw wet Hillen

Misschien betaal je al jaren geen eigenwoningforfait meer omdat je hypotheekschuld al bijna afbetaald is. Dan profiteer je van de wet Hillen. Helaas wordt die de komende jaren afgebouwd.

Zo’n veertien jaar terug was het niet vreemd om een aflossingsvrije hypotheek te hebben. Aflossen hoefde niet per se en werd daardoor ook geen prioriteit. Om aflossen aantrekkelijker te maken, is de wet van Hillen in het leven geroepen. Zodra je hypotheekrenteaftrek onder je eigenwoningforfait kwam, kon je deze tegen elkaar afstrepen om belastingnadeel te voorkomen. Daar komt langzamerhand een eind aan.

De Belastingdienst ziet jouw huis als inkomen. Daarom wordt er jaarlijks inkomstenbelasting over gevraagd onder de noemer ‘ Eigenwoningforfait ’ ( EWF ). Als tegemoetkoming kan je de rente die je betaald over je huis wel weer aftrekken van je belastbaar inkomen.

Rekenvoorbeelden wet Hillen

Om de toepassing van de wet van Hillen duidelijk te maken, zie je hieronder een situatieschets waarbij het ene huis bijna is afgelost en het andere helemaal niet. In dit voorbeeld gaan we uit van de percentages die in 2018 gelden voor EWF (0,7%), bij een hypotheekrente van van 4%.Wet Hillen stapsgewijs ontmanteld

Het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet meer mogelijk. Het stimuleren van aflossen is daarmee overbodig geworden. Kabinet Rutte III ontmantelt de wet Hillen stapsgewijs.

Ieder jaar 3,33%, tot 2049, meer EWF betalen

Gelukkig wordt de wet niet in één keer afschaft. Omdat het stapsgewijs gaat, is het effect op jouw woonlasten verspreid over dertig jaar. In de praktijk houdt dit in dat je jaarlijks 3,33 procent meer aan eigenwoningforfait betaalt. Je kunt er dus in ieder geval rustig wennen. Als we kijken naar situatie twee in het voorbeeld, zal je over 2019 ongeveer €58,28 eigenwoningforfait moeten betalen.

Ondanks dat de wet van Hillen langzaam wordt afgebouwd, kan het vervelend voor je zijn als jij met je goede gedrag netjes hebt afgelost. Wel gaat voor de gemiddelde woning het eigenwoningforfait tot 2024 met 0,005 procent per jaar omlaag. Dat verzacht de financiële pijn enigszins.

Meer weten of persoonlijk advies?

Geef aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

- Kan ik besparen op mijn maandelijkse lasten?
- Is het in mijn situatie verstandig om extra af te lossen?
- Ik heb een andere vraag

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar
maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00? Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927
kor@definancieleexperts.nl

Weer gedoe om risico-opslag hypotheek Lokaal nieuws woensdag 23 januari 2019

Weer gedoe om risico-opslag hypotheek

Nationale Nederlanden verslikt zich in haar eigen systemen. De bank is nog niet klaar voor het automatisch aanpassen van de risico-opslag op je hypotheek. Hoe zit dat bij jouw bank?

Bron redactie Wegwijs

Als je een hypotheek zonder NHG hebt, worden je maandelijkse hypotheeklasten mede bepaald door de risico-opslag op jouw hypotheek. Deze opslag draait om de verhouding tussen de waarde van jouw huis ten opzichte van de hypotheekschuld. Op basis van de verhouding bepaalt de bank het risico, wat weer bepalend is voor de hoogte van de rente. Het aanpassen van de risico-opslag gaat niet altijd vanzelf.

De verhouding tussen woningwaarde en hypotheek, ofwel Loan to Value (LTV), kan per periode verschillen. Bijvoorbeeld omdat de waarde van je woning stijgt of wanneer je een bepaald deel van de hypotheekschuld hebt afgelost.

Voorbeeld risicoklasse hypotheek

Je hebt enkele jaren geleden een huis gekocht met een totale waarde van € 275.000. Hiervoor heb je het maximaal mogelijke geleend, waardoor je in de hoogste risicoklasse bent ingedeeld. Inmiddels heb je het nodige afgelost en bedraagt de nog openstaande hypotheekschuld € 250.000. Bovendien is de waarde van je huis fors gestegen, tot € 315.000.

In de nieuwe situatie komt de Loan to Value afgerond neer op 79 procent. Dit bereken je door de hypotheekschuld te delen door de woningwaarde. Met dit percentage is bij veel banken een lagere risicoklasse van toepassing. Iedere bank bepaalt zelf bij welk percentage de hypotheekrente een stapje omlaag gaat. In totaal kan het verschil oplopen tot 0,5 procent.

Zelf de marktwaarde tonen

In het verleden waren banken niet bijster actief met het aanpassen van de risico-opslag. Inmiddels gaat dit vaker automatisch, bijvoorbeeld na extra aflossen. Toch moet je bij een groot aantal banken nog steeds zelf aan de bel trekken voordat er naar de risico-opslag gekeken wordt. Of eigen actie vereist is, hangt onder andere af van:

Rentevaste periode
Na het verstrijken van de rentevaste periode kijken alle banken automatisch opnieuw naar de risicoklasse. Tijdens de rentevaste periode verschilt het per bank.
 
Aanleiding voor de aanpassing
Een bank kan automatisch de opslag wijzigen na aflossen, terwijl je wel zelf actie moet ondernemen als de aanleiding een waardestijging van de woning is.
 
Beleid van de bank
Banken bepalen zelf of ze automatisch de opslag aanpassen als daar aanleiding toe is. Zo niet wordt het alleen op verzoek gedaan.
Systeem er niet klaar voor

De pijlen van consumentenorganisaties richten zich nu op Nationale Nederlanden. De bank gaf eerder aan de opslag vanaf begin 2019 automatisch aan te passen bij wijzigingen. Dit plan loopt vertraging op omdat de banksystemen er niet klaar voor zijn. Naar eigen zeggen is de bank er in het tweede kwartaal van dit jaar wel klaar voor. Het teveel aan betaalde rente zal dan met terugwerkende kracht verrekend worden met klanten die ervoor in aanmerking komen.
Is de waarde van jouw woning flink gestegen na het afsluiten van je hypotheek? Heb je al jaren trouw maandelijks afgelost? Check of je de risico-opslag krijgt die je verdient. Ben je sowieso benieuwd of je kunt besparen op de maandelijkse lasten, laat ons dit weten via het onderstaande formulier. Zeker op langere termijn kan een klein percentage veel verschil maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Geef aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

- Kan ik besparen op mijn maandelijkse lasten?
- Is het in mijn situatie verstandig om extra af te lossen?
- Ik heb een andere vraag

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar
maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00?Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927
kor@definancieleexperts.nl

2019 staat boordevol uitdagingen Lokaal nieuws vrijdag 18 januari 2019

2019 staat boordevol uitdagingen

Begin 2018 was het prachtig economisch weer, maar intussen zijn er flink wat donkere wolken aan komen drijven die zeker ook in 2019 te zien zijn aan de horizon. In Europa zijn ondernemers terughoudend geworden met hun investeringen door de mogelijke gevolgen van een eventuele harde Brexit en de ‘ruzie’ tussen de Italiaanse overheid en Brussel. Wereldwijd zorgt met name de onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog voor terughoudendheid in het gedrag van ondernemers. Het verloop van deze onzekerheden? Dat is niet te voorspellen; het is vooral de politiek die deze uitkomst bepaalt. Wel is zeker dat al deze factoren een grote invloed hebben op de economische groei van 2019.

De 10 jaars rente stijgt

In 2019 loopt de 10 jaars rente waarschijnlijk wat op, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het opkopen van obligaties. Hoe groot dat effect is, is niet met 100% zekerheid te bepalen. Als over een aantal jaar het ECB-beleid weer volledig genormaliseerd is, kan de 10 jaars rente 1,5% hoger staan. Deze rentestijging zullen we ook in de hypotheekrente terugzien, maar dat effect zal in 2019 nog minimaal zijn.

De huizenprijzen in 2019

Een hogere rente is niet positief voor de huizenprijzen. Toch verwacht men dat een eventuele rentestijging niet direct een negatief effect heeft op de huizenmarkt. Een soortgelijk effect zagen we bijvoorbeeld op de Amerikaanse huizenmarkt. De hypotheekrente is daar sinds 2012 al aan het stijgen, terwijl de huizenprijzen sindsdien bijna 50% duurder zijn geworden. Voor de huizenmarkt zijn factoren als werkloosheid, consumentenvertrouwen en loonstijging veel belangrijker. Kijkend naar deze aspecten in Nederland: de werkloosheid staat bijna op het laagste punt van de afgelopen 15 jaar, het consumentenvertrouwen staat zo hoog dat dit niet veel hoger kan en de lonen stijgen langzaam maar zeker, want de krappe arbeidsmarkt zorgt er voor dat na lang wachten de klant eindelijk meer in hun loonzakje krijgt.

365 nieuwe kansen

Kijkend naar het economische aspect belooft 2019 een interessant en uitdagend jaar te worden. De economische groei zal lager zijn dan we de afgelopen jaren gewend waren. Voor de huizenmarkt lijkt een verdere stijging logisch, maar veel minder dan de afgelopen jaren. En misschien is dat maar goed ook. De laatste tijd was het sentiment op de Nederlandse huizenmarkt een beetje oververhit. Dit betekent dat de hypotheekmarkt niet veel verder zal groeien. Als je als adviseur het financiële plaatje schetst, dien je er rekening mee te houden dat de klant in 2019 nog profiteert van een mooie arbeidsmarkt. Hogere lonen en een krappe arbeidsmarkt zijn gunstig voor consumenten. Maar gezien de terugval in de economie kan dat in de jaren daarop tegenvallen. Als adviseur kun je met deze scenario’s de klant met beide voeten op de grond houden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Graag maak ik met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij u van mij mag verwachten dat we samen uw situatie volledig in beeld brengen. Dit gesprek bied ik u kosteloos aan.

Bereikbaar

maandag t/m vrijdag: 09.00 - 21.00 zaterdag: 09.00 - 16.00

?Bel of mail mij voor een afspraak!

Kor van de Bunt
Financieel Adviseur
Antilopestraat 39, 3064 LA, Rotterdam
Mob: 0610266927 kor@definancieleexperts.nl

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Vlaardingen.

Aanmelden